Les disciplines

La dansa és un canal d’expressió i ens ajuda a sentir-nos a gust amb nosaltres mateixos, a tenir consciència del nostre propi cos i a saber utilitzar-lo per expressar allò que sentim i imaginem.

Disciplines que es practiquen a l’escola:

La dansa clàssica és, un forma d'expressió que té un llenguatge internacional. És una de les disciplines més antigues i dóna una base sòlida que serveix per ballar totes les altres.

Consta d'una barra de clàssic i una part al centre. Aquestes classes aporten coordinació de moviments, netedat, precisió...

La dansa espanyola és un tresor cultural. Practicada amb sabates d’estètica flamenca, en ocasions s’acompanya de castanyoles, moviment de braços i rotació de canells.

El Jazz, que procedeix de les danses d’origen africà, s’ha convertit en la disciplina per excel·lència dels últims temps. Amb una base sòlida procedent del ballet el Jazz manté el seu propi treball tècnic on la síncope, el treball en paral·lel, les contraccions abdominals, la dissociació del tors respecte als peus i la flexibilitat, entre altres, donen un toc diferent i particular a aquesta disciplina. Existeixen diversos estils de dansa Jazz encara que al nostre centre el Broadway Jazz (musicals) és l’estil pel qual ens decantem, també toquem tècniques com la del Lyrical Jazz, Modern Jazz, Jazz Funk, entre d’altres.

L'estil del gènere anomenat Modern Jazz es constitueix avui a partir de la fusió d'elements de la dansa clàssica, contemporània, l'estil jazz i la dansa moderna. En aquest estil la mobilitat del tors és molt important. És característica la posició dels peus en paral·lel, a diferència dels peus en primera posició del ballet. Els elements de la música jazz són la síncope, l'estil individual i la improvisació.

El modern jazz és capaç de fusionar-se amb nombroses músiques actuals, és la base per a adaptar-se als nous estils musicals.

És un moviment cultural sorgit a principis dels anys setanta en les comunitats hispanoamericanes i afroamericanes en barris com Neoyorkins Bronx, Queens i Brooklyn.

Dins el hip-hop trobem diversos estils de ball que al llarg del temps es modela i innova, ja que el hip-hop no és només un estil de ball, sinó que és una cultura i això fa que aquest estil de ball estigui en constant evolució, tot i tenir unes arrels molt concretes.

Dinàmic i alhora divertit sense mai deixar la tècnica.

La dansa comercial o "Commercial Dance" abasta una multitud d'estils que poden anar des del Hip Hop, passant pel Jazz, Contemporani, Krumping i més. Es treballaran coreografies com les que s'utilitzen actualment en videoclips, concerts, vídeos musicals, televisió, cinema, etc. A través de les cançons més cèlebres de tots els temps i, per descomptat, dels últims hits del moment.

El millor d'aquesta disciplina és que ofereix l'oportunitat de divertir-se i lluir-se mostrant la part mes sexi de cadascun/a on l'important és l'actitud i l'enfocament personal de cada ballarí/na.

Dins de la dansa contemporània hi ha moltes tècniques diferents, nosaltres treballem amb la tècnica release que es basa en la relaxació, amb moviments senzills i molt amplis. Busquem que el cos vagi desfent els nusos i bloquejos i pugui moure's amb llibertat.

En aquesta classe treballem a partir de la tècnica, la improvisació i la creativitat, i ho fem des del treball individual, en parelles i en grup. Desenvolupem el llenguatge corporal com a eina de comunicació i aprenentatge.

En aquesta disciplina trobem la combinació perfecta entre músic i ballarí, ja que qui la interpreta, a més de realitzar moviments propis de la dansa, va executant diferents ritmes de percussió que s’originen mitjançant les “claquetes” (xapes de metall que tenen les sabates d’aquesta disciplina en la punta i en el taló).

El claqué o Tap Dance és una expressió rítmica i dansada on l’alumne va introduint-se lentament en l’aprenentatge dels passos i el vocabulari tradicional per després crear estructures rítmiques i melòdiques posades en pràctica en les coreografies.

El flamenc té com a base la música i la dansa andalusa. Neix a Andalusia i te influències morisques, indies, gitanes i africanes. Els diferents estils flamencs s'anomenen palos, buleries, alegries, soleás...

A l'escola fusionem el ball flamenc amb diferents estils musicals.

Les sevillanes són un conegut pal flamenc. Un ball i canti típic de Sevilla, de Huelva i d'altres províncies andaluses. El seu principal escenari són les fires d'Andalusia. Antigament, eren molt populars les sevillanes en les reunions de veïns i als patis.

Avui dia, és el ball regional més ballat a Espanya i a nivell internacional. Hi ha un gran nombre de professionals i d'acadèmies de ball per tot el món que ensenyen a ballar sevillanes.

Es divideix en quatre cobles. Els quatre moviments del ball són: "paseíllos, pasadas, careos y la rematada". Al final de l'última cobla, es fa coincidir la música i el ball, realitzant-se de forma bonica i romàntica a vegades.

L'escola bolera és una dansa desenvolupada paral·lelament a la dansa clàssica a partir de balls i danses tradicionals professionalitzats i, com la dansa clàssica estilitzada.

Va arribar a la seva màxima esplendor durant el segle XIX, època a la qual, als Països Catalans, formava part de la formació habitual dels ballarins clàssics.

L'escola bolera, s'interpreta amb sabatilla de dansa clàssica de mitja punta i la castanyola.
Gran ballarí d'aquesta disciplina el mestre Vilanoví Joan Magrinyà.

Igual que altres danses més antigues i actualment de moda, el Contact és una forma de dansa amb continguts tècnics que parteixen de la improvisació col·lectiva a través del contacte corporal. Des del punt de vista artístic apareix de forma indirecta en bona part dels espectacles de dansa contemporània.
En qualsevol cas, i deixant de banda la definició tècnica, el Contact és una forma de dansa que busca la llibertat artística, l'expressió en el moviment i el treball corporal a través del contacte.

És una disciplina pensada per als més petits, dirigides a nens i nenes a partir dels 4 anys. L'objectiu de les classes és propiciar a través de la psicomotricitat, de la creativitat i de la música, un primer acostament a la dansa en un ambient lúdic i creatiu.

Busquem que els nens facin un treball gradual i progressiu de manera que coneguin el seu propi cos i les seves possibilitats de moviment, aconseguint a poc a poc que els més petits descobreixin un nou canal d'expressió, prenguin consciència del seu propi cos i el resultat d'això ho traslladin després amb ajuda del docent, cap a moviments propis de la dansa.

Comencem a conèixer al ballarí o ballarina que tots portem dins. Ens agafem a la barra i comencem a entendre perquè la dansa clàssica és la base per a poder ballar qualsevol tipus de dansa. Aprenem els primers moviments, exercicis bàsics, els temps, l'expressivitat personal, els conceptes i la nomenclatura utilitzant la lògica i la intuïció. Aprenem a coordinar els moviments bàsics del ballet, de manera que aquests siguin assimilats i perdurin d'una forma natural en el subconscient, fet que facilita molt l'aprenentatge futur de la dansa clàssica o qualsevol altra modalitat que triem.

Oblida la imatge tradicional de nenes tutús rosats. Avui en dia, les classes de ballet bé poden estar dirigides a gent gran.

La seva intenció és mantenir-se en forma i sa, el que ens va portar a preguntar-nos quins són els beneficis. Una classe de ballet proveeix una sessió d'exercici. Les classes s'enfoquen en moltes parts diferents del cos: braços, cames, músculs de l'estómac, peus i turmells, que es van tornant cada vegada més forts i ferms. Practicar regularment pot millorar la postura i l'equilibri.

Un curs orientat a les persones que han aconseguit un nivell intermedi de ballet i desitgin començar a preparar-se en la tècnica clàssica a ballar en puntes.

S'executaran exercicis pausats en la barra i el centre, amb els quals desenvoluparem els músculs adequats fent que aquests es tonifiquin i enforteixin, aprenent així, a utilitzar les puntes com el nostre instrument de treball dins del ballet clàssic.

"Quan pugis a les puntes, tracta d'aferrar-te a l'aire” de Balanchine a Suzanne Farrell"

Les classes de ballet tenen com a principal objectiu estudiar els fonaments acadèmics de la dansa: la seva tècnica, el seu llenguatge específic i el seu desenvolupament, formant a l'alumne en la comprensió de l'estudi de l'art del ballet.

Parlem del Repertori amb majúscules, aquell que es refereix a les obres artístiques que han transcendit al llarg de la Història. En concret per la seva rellevància i qualitat, podent ser reposades tal com els seus creadors les van idear.

Les castanyoles per la seva sonoritat desproporcionada a la seva petitesa i la seva capacitat de justesa rítmica, si el professor és sever, els fa molt estimables per a l'educació de l'oïda dels ballarins de tota classe de dansa. Les castanyoles no serveixen tan sols per acompanyar dansa espanyola.

És un instrument de percussió que s'adapta a moltíssimes músiques, si tenen un ritme marcat. La lectura de la part rítmica amb les castanyoles, sempre acompanyades de músiques senzilles però boniques, permet al nen aprendre molt a llegir i a escoltar música, i ho sent com una diversió. Li provoca interès per saber més i més.

Un espai per connectar amb el teu cos i aprendre a activar correctament la teva musculatura abdominal per poder tenir una millor postura i protegir el teu sòl pèlvic diàriament. A partir de la respiració la classe es basa en el Mètode Hipopressiu, “Abdominals Sense Risc” i “Perineu i moviment”.

Un dels temes que moltes vegades preocupa als nuvis, la majoria de vegades per vergonya, és el moment del ball nupcial, però sempre estem d'acord en què és un dels moments més romàntics del casament.

El primer de tot, els nuvis han de tenir en compte quin estil de ball volen ballar: clàssic, llatí, modern ... i triar la música adequada per al ball. Moltes parelles ja tenen clar des del primer moment quina serà la seva cançó, per moments viscuts junts, per la seva història, etc. En cap moment ha de ser un element de pressió, sinó un moment més per compartir en parella.

A l'escola fem classes privades per la parella a hores convingudes.

A l'escola us informem per a les proves anuals i us formem i donem els coneixements bàsics de clàssic i aptituds naturals cap a l'estudi de la dansa clàssica acadèmica. Tant per com per la branca de la dansa contemporània, dansa clàssica o la dansa espanyola.

Per presentar-te a les proves d'accés del Conservatori de Dansa de Barcelona, us preparem amb classes estructurades i el programa d'estudis requerit pel Conservatori de Dansa de Barcelona. Es fa principal èmfasi en la importància fonamental de la part artística i en els valors que acompanyen cada un dels passos del ballet: esforç, respecte i constància.

UNA GIMNÀSTICA FLAMENCA

Ritmes flamenc amb "palmes" i "zapateados".
Aquesta gimnàstica flamenca amb música majoritàriament dels ritmes més festius, les rumbes i buleries, es fa pels que la vulguin practicar per divertir-se i millorar el to muscular i la coordinació. A més crema calories i ens aporta beneficis per a la salut mental i emocional.

Dirigit per a totes les edats i sense coneixements previs de dansa. Aquesta serà una de les novetats de l'escola a partir d'aquest curs.

Amb l’evolució i l’exit del hip hop es va crear un nou estil de dansa anomenada New Style, enfocat per a les escoles de dansa. Està basat en els estils del Old School (breakdance, locking i popping), deixant a un costat la improvisació i el ball al terra per seqüències guiades i improvisades.

Es caracteritza per la llibertat del moviment, les poques pautes marcades i per la originalitat del ballarí a l’hora de crear el seu propi estil.

És una disciplina que implica i es treballa l’equilibri, coordinació i agilitat. Rodes, tombarelles endavant i endarrere, vertical tombarella, quinta, remuntat endavant i endarrere, macaco, el flic flac, paloma, etc.

L’objectiu és gaudir de l’aprenentatge, tonificar,enfortir i l’equilibri del cos.